logo

Et moderne bibliotek

Nyborg Bibliotek var en nyskabelse i den danske biblioteksverden, der i begyndelsen af det 20. århundrede var delt i to retninger.

Videnstemplet eller dagligstuebiblioteket

På den ene side havde man opfattelsen af biblioteket som et videnstempel for åndseliten. Her byggede man monumentale bygninger i klassicistisk stil med store indgangspartier og søjler etc. Et dansk eksempel er Hjørring Bibliotek fra 1927.

I modsætning hertil stod de mange nye lokale biblioteker skabt på grundlag af et folkeligt initiativ. Disse var ofte indrettet i eksisterende lokaler i boligejendomme med ønsket om at indrette hyggelige dagligstueagtige omgivelser for lånerne. Fokus var her på den populære underholdningslitteratur og ikke den mere videnskabelige og kritiske litteratur, som det var tilfældet i de monumentale ”videnstempler”.

Nyborg Bibliotek Mads Lerches gård

Nyborg Biblioteks læsesal på Mads Lerches Gaard i 1920

Nyborg Bibliotek før 1939 har på mange måde kunnet karakteriseres som et ”dagligstuebibliotek”. Biblioteket havde i løbet af de første årtier flere placeringer, bl.a. i Mads Lerches Gaard i Slotsgade. Her var biblioteket indrettet med tunge, solide møbler i almuestil samt gardiner og billeder på væggene.

Syntesen mellem det folkelige og det elitære

Nyborg Bibliotek plantegning

Klik på billedet for at se planen i stort format (åbner i nyt vindue).

Udformningen af Nyborg Bibliotek i 1939 var i tidens ånd skabt med ønsket om en demokratisk adgang til litteraturen. I tidens forestilling var det netop den moderne og funktionelle udformning af biblioteket, der kunne skabe rum for såvel det folkelige, det folkeoplysende og det mere akademiske.

I sin oprindelige udformning var den mindste af bibliotekets længer derfor udstyret med to studiekredsrum. Studiekredsrummene kunne desuden slås sammen til en foredragssal.

Den fraværende markering af indgangspartiet – indgangen opløser sig nærmest i glas og gennemsigtighed – var en bevidst afstandtagen fra den pompøse og klassicistiske stil, der ellers var standard for datidens offentlige institutioner. Biblioteket skulle være åbent og indbydende, og ikke prangende og autoritært.

I Danmarks Arkitektur fra 1980 skriver Lisbet Balslev Jørgensen om ideen bag Nyborg Bibliotek: ”Det skal føles lige så almindeligt at gå til et bibliotek som at gå til købmanden – bygningen skal ikke forestille, men være”.