logo

Arkitekterne bag Nyborg Bibliotek

De to unge arkitekter Flemming Lassen og Erik Møller vandt sammen arkitektkonkurrencen i 1935 om at bygge Nyborg Bibliotek. Begge var stærkt inspireret af den internationale funktionalisme.

nyborg bibliotek akvarelskitse

Akvarelskitse af Erik Møller til Nyborg Bibliotek.
Klik på billedet for at se skitsen i stort format (åbner i nyt vindue).

Til udarbejdelsen af et unikt interiør engagerede de den nyuddannede møbelarkitekt Hans J. Wegner, som siden blev verdensberømt især for sine stole.

Flere detaljer såsom lamper og ure er skabt i samarbejde med Arne Jacobsen – Danmarks måske allermest kendte arkitekt.

Erik Møller, 1909 - 2002

At vinde førstepræmien i konkurrencen om at bygge Nyborg Bibliotek gav Erik Møller en flyvende start på karrieren – han havde nemlig kun lige fået afgang fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1935. Mens han arbejdede med biblioteket i Nyborg, tegnede han sammen med Arne Jacobsen desuden Århus Rådhus som blev opført i perioden 1937-42.

Udover Eckersberg Medaillen, som han modtog sammen med Flemming Lassen for Nyborg Bibliotek, blev han hædret med C.F. Hansen Medaljen i 1998. I 2006 blev Århus Rådhus optaget i den danske Kulturkanon.

Af hovedværker kan nævnes:

* Århus Rådhus (1942)
* Adventskirken (1944)
* Den danske pavillon til verdensudstillingen i New York (1964)
* Kapel i Kirkernes Verdensråds hovedsæde i Geneve (1965)
* Industriens Hus (1979)

Flemming Lassen, 1902 - 1984

Flemming Lassens og Erik Møllers konkurrenceforslag fra 1935.

Flemming Lassen var i 1929 med til at introducere den internationale modernisme i Danmark, da han sammen med Arne Jacobsen vandt arkitektkonkurrencen om Fremtidens Hus.

Han bidrog til udviklingen af dansk møbeldesign med værker præget af enkelhed og klare former, som også karakteriserer hans øvrige kunstindustrielle produktion, fx lamper og sølvtøj.

Af hovedværker kan foruden Nyborg Bibliotek nævnes:

* Fremtidens Hus (1939)
* Søllerød Rådhus (1942)
* Kulturhuset i Randers (1969)

Hans J. Wegner, 1914 - 2007

Hans Wegners Nyborg-stol

Nyborg-stolen: En af Hans J. Wegners 500 stole

Hans J. Wegner er en af de centrale personer i succesen for dansk design fra midten af det 20. århundrede.

Hans samlede værk omfatter mere end 500 stole og er en livslang stræben efter at forstå træets natur og udnytte dets muligheder. Hans formgivning er præget af en udtryksfuld og ofte skulpturel funktionalisme.

I begyndelsen af 1940'erne nyfortolkede Wegner en række ældre stoletyper, f.eks. windsorstole og kinastole, som gradvis fik fjernet de stilistiske detaljer og tilført en moderne elegance. Et smukt eksempel herpå er Nyborg-stolen skabt til biblioteket i Nyborg.

I 1995 åbnedes en permanent samling af Wegner-stole i fødebyen Tønder, indrettet i vandtårnet ved Tønder Museum.

Mange af Wegners møbler og andre værker er stadig i produktion den dag i dag. Blandt Wegners talrige hædersbevisninger er Lunningprisen 1951, Eckersberg Medaillen 1956 og Prins Eugens Medalje 1961.