logo

Funktionalisme og dansk tradition

Nyborg Bibliotek har fået en central placering i dansk arkitekturhistorie og nævnes typisk på linje med Århus Universitet som et hovedværk inden for ”den funktionelle tradition”.

Den funktionelle tradition i Danmark bestod i et kompromis mellem den internationale funktionalisme og den nordiske håndværkstradition.

Nyborg Bibliotek skranken

Enkelheden og funktionaliteten i indretningen svarer til den internationale modernistiske bevægelses udtryksformer som f.eks. minimalismen i Bauhaus, mens udnyttelsen af træ og andre naturmaterialer til møbler og paneler lagde sig i forlængelse af den danske tradition for godt håndværk.

Moderne, internationale ideer

Nyborg Bibliotek kan ses i forlængelse af den internationale modernismes tre hovedforestillinger om 1) det åbne, flydende rum, 2) et friere forløb af bygningselementer i stedet for symmetri, og 3) materialevirkninger i stedet for dekoration.

Nyborg bibliotek indgang

Med de store glaspartier i entreen åbner biblioteket sig for den besøgende, imødekommende, elegant og underspillet. Glaspartierne og de store lavtsiddende vinduer åbner samtidig biblioteket mod omverdenen og giver dermed en oplevelse af åbenhed og lys. Placeringen af de to forskudte fløje understreger fraværet af symmetri og giver bygningen en friskhed og en dristig udnyttelse af halvøens konturer. De prunkløse rødstenslænger er langt fra tidligere tiders monumentale institutionsarkitektur.

Indvendig er biblioteket smukt udformet, men uden brugen af dekorative elementer. I forlængelse af den funktionelle idé er det materialerne og deres formgivning i sig selv, der skaber æstetikken i interiøret.

Alt er desuden tilrettelagt i tæt overensstemmelse med brugen af de enkelte dele. Et eksempel herpå er de særlige møbler skabt i børnestørrelse til brug i børnelæsesalen.